Mercimekli Tarifler

Kırmızı Mercimek Ekmeği

Anadolu kökenli kırmızı mercimeği 1982 yılına kadar tanımayan Kanada ülkesinde bir aile, Türk evinde yemeğe davet edilir ve mercimek çorbası ile tanışırlar . Böylece mercimek önce ailenin kendi semtinde sonra ülke çapında beğenilmeye ve tanınmaya başlar. Ülkemize gelerek incelemeler yapan Kanadalılar mercimek tohumunu alıp ülkelerine götürür ve üretime başlarlar . Sonuç olarak şu an ülkemizin tükettiği mercimeğin %80 ‘ini bize Kanada pazarlar duruma gelmiş. Durum üzücü tabi . İnşallah memleketimizde çiftçimizin de mercimeğin de hak ettiği yeri gördüğü günlerin gelmesi dileğiyle alışılmışın dışında bir tarifle mercimeğin değerine değer katmaya ne dersiniz ?🙂🙂

Malzemeler :
2 su bardağı kırmızı mercimek
2 yumurta
2-3 yemek kaşığı un (ben tam buğday kullanıyorum )
Bir tutam dereotu
Süzme peynir
Kabartma tozu
1 çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için çörekotu

Yapılışı : Mercimekler bir gece önceden ıslatılır . Ertesi gün suyu iyice süzülüp rondodan geçirilerek hamur kıvamına getirilir . İçine yumurta, un, zeytinyağı ,kekik, dereotu ,tuz eklenerek karıştırılır . Karışımın bir kısmını yağladığımız kelepçeli kaba dökelim . Süzme peyniri arasına ince bir tabaka halinde yayalım . Dileyen patates püresi de ekleyebilir araya. Üzerine kalan malzememizi de döküp çörekotu serpelim. 180 derecede 30 dakika kadar üzeri kızarıp içi iyice pişene kadar pişirelim. Kek gibi dilimleyip servis edebiliriz . Çay yanında, kahvaltıda ekmek yerine tüketilebilir . İçine kekik ,kuru domates, zeytin de ekleyerek tarifi zenginleştirebilirsiniz . Hatta bir kısmını ince bir tabaka halinde yayarak pizza bile yaptım. Bir dilimiyle bile rahatlıkla duyabiliyorsunuz . Afiyetler olsun 😋

Faydalı bilgi : Mercimek sodyum, potasyum, protein, magnezyum, C vitamini, demir, kalsiyum, A, B12, D vitamini açısından zengin bir yiyecektir. Zengin lif içeriği sayesinde tok tutar, kilo kaybına yardımcı olur. Aynı zamanda gluten içermez .


Haşhaşlı Yeşil Mercimek Böreği

İçindeki Yüksek protein sayesinde kemik sağlığına büyük katkı sunan, vücudun kas sistemini güçlendiren, hastalıklı hücrelerin sayısını azaltarak bağışıklığı güçlendiren veee en güzeli bizi uzunnn süre tok tutarak formumuzu korumamızı da sağlayan muhteşem lezzet yeşil mercimeği haşhaşla birleştirip muhteşem bir lezzetle tanıştıracağım sizi… Kısmet teyzemden yedim ilk bu böreği . Elleriyle açmış sandım . Ama değildi. Hazır yufka ile el açması gibi börek yemenin keyfi ayrı güzeldi . Okulda arkadaşlarım müptelası oldular . Her özel günün böreği bu güzellik. Öyleyse uzatmadan malzemeler gelsin artık 😉
Malzeme listesi
1- 1 su bardağı yeşil mercimek
2- 2 büyük soğan
3- Kimyon/ karabiber
4- Bir tutam ince doğranmış maydanoz
5- 6-7 kaşık dolusu pişmiş haşhaş (Şok ve Bim’de paketli pişmiş halde satılıyor )
6- 1 paket yufka ( kalın yufkalar daha uygun)
7- 1 yumurta sarısı
8-Çiçek yağı

Hazırlanışı : İç harcı için önceden ıslattığınız mercimeği ,iyice pişirdikten sonra artan suyu süzelim. Mercimekler tane kalmasın. Tencerede 2 büyük soğanı karemelize olana kadar kavuralım. (Yanmasın ama beyaz da kalmasın. Rondo kesinlikle kullanılmamalı) . Mercimekler ,soğan, maydanoz, kimyon ,tuz ,karabiber karıştırıldığında iç harcımız hazır .

Yufkaların arası için : 6-7 kaşık pişmiş haşhaş 1 bardak su + 1 bardak sıvı yağ karıştırılır .

Yapılışı : 1 .yufka açılarak arasına haşhaşlı karışımdan fırça yardımıyla sürülür . 2. Yufka ilkinin üzerine kapatılır bu katına da haşhaşlı karışımdan sürülür . Yufka 8 dilime bölündükten sonra iç harcından 2 kaşık konularak yanlardan katlanır ve sarılır . Yufkalar bitene kadar bu işlem sürdürülür . En son böreklerin üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağ karışımı sürüldükten sonra, fırında üzeri ve tabanı turuncu renk alacak şekilde iyice kızarana kadar pişirilir . Tadına doyamayacağınız bir lezzet elde ettiğiniz için kendinizi alkışlayın. Afiyetler olsun 🥰🥰